Bilmeniz Gerekenler
• Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı tutarınızı, emeklilik planında tanımlı asgari katkı payından daha az olmamak üzere değiştirebilirsiniz.
• Birikimlerinizi başka bir emeklilik şirketine aktarabilirsiniz. Bunun için emeklilik sözleşmenizin yürürlük tarihinden itibaren en az 1 yıl geçmelidir.
• Aynı şirketten ya da farklı şirketlerden birden fazla emeklilik sözleşmesi alma hakkınız bulunmaktadır.
• Aynı veya farklı şirketlerde açılmış olan bireysel emeklilik hesaplarınızı birleştirebilirsiniz.
• Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödemeye ara verebilirsiniz. Ancak katkı payı ödenmeyen süre emekliliğe hak kazanılması için gereken sürenin hesabında dikkate alınmaz.
• Yılda en fazla 6 defa fon dağılım oranınızı ve 4 defa emeklilik planınızı değiştirebilirsiniz.
• Sistemden emekli olabilmeniz için 10 yıl düzenli ödeme yapmanız ve 56 yaşınızı doldurmanız yeterlidir.
• Emekliliğe hak kazanmadan önce dilediğiniz anda sistemden ayrılabilirsiniz. Sistemden erken ayrılma durumunda birikimlerinize stopaj ve varsa giriş aidatı kesintileri uygulanır.
• Emekliliğe hak kazandıktan sonra tercihinize göre birikimlerinizi ister toplu para, ister aylık maaş ya da bir kısmını toplu para, bir kısmını maaş olarak alabilirsiniz.
• BES güvenli bir sistemdir. Emeklilik şirketleri; T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Emeklilik Gözetim Merkezi ve Bağımsız Denetim Şirketleri tarafından denetim ve gözetim altındadır.
• Bireysel Emeklilik Sistemi’nde istediğiniz kişi ya da kişileri lehtar olarak seçebilirsiniz.
Birikimli Hayat Sigortası ile Bireysel Emeklilik Arasındaki Fark Nedir?
Birikim unsuru içeren hayat sigortalarında yaşam kaybı ve/veya sakatlık teminatları bulunabilirken, bireysel emeklilik sistemi söz konusu teminatları içermemekte, sadece birikim amacı taşımaktadır.
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olabilmek için en az 10 yıl boyunca sistemde kalınması ve 56 yaşın tamamlanması gerekmekte olup birikim unsuru içeren hayat sigortalarında yaş koşulu bulunmamaktadır.
Birikim unsuru içeren hayat sigortalarında fonlar sigorta şirketi tarafından yönetilir ve yatırım fonlu sigortalar hariç garanti edilen bir getiri oranı mevcuttur. Bireysel emeklilik sisteminde, katılımcı yatırım fonlarını yatırım tercihi doğrultusunda kendisi belirler ve fonlar profesyonel portföy yönetim şirketlerince yönetilir, ancak garanti edilen bir tutar yoktur.
Birikim unsuru içeren hayat sigortalarında kendiniz, eşiniz ve küçük çocuğunuz için ödediğiniz prim tutarının yarısını, yaşam teminatı içeren ürünlerde ise ödediğiniz prim tutarının tamamını, ödeme yaptığınız ayda elde ettiğiniz ücretin %15’ini ve brüt asgari ücretin yıllık tutarını geçmemek koşuluyla, gelir vergisi matrahınızdan indirebilirsiniz. Bireysel emeklilik sisteminde ise bireysel ya da gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesi dahilinde katkı payı ödeyen tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından ya da bu kişiler adına düzenli veya toplu olarak yatırılan katkı paylarının %25’i oranında devlet katkısı ödenir. Bir takvim yılı içinde ödenen toplam devlet katkısı, ilgili takvim yılı için belirlenen yıllık toplam brüt asgari ücret tutarının %25’ini aşamaz.